Overheidsinstanties die eisen stellen aan ‘groene omgevingen’, behoudt van de natuur en biodiversiteit. Groen is leven! Op verschillende plaatsen in Nederland zijn (boom)kwekers al verplicht ‘groene’ kavelpaden aan te leggen. En daarbij dienen de kwekers wel rekening te houden met de verkeersveiligheid. Met name in regenachtige tijden rijden zij – bij onverharde kavelpaden – met modderig materieel de openbare wegen op. Welke oplossing hebben we dan voorhanden om én de omgeving groen te houden én de verkeersveiligheid te waarborgen?

 

KAVELPAD LUNTEREN

Dit overkomt ook een kweker in de Betuwe, die zijn boomkwekerij gevestigd heeft in Lunteren. De gemeente wilde meer groen in de omgeving en hij kon het verharde kavelpad met betonplaten 200x200x14cm uithalen. De oplossing was al snel gevonden. Het kavelpad verharden met grasbetonplaten; ook wel waterdoorlatende betonplaten, doorgroeiplaten of groenspoorplaten genoemd.

 

DOORGROEIPLATEN

Een doorgroeiplaat 200×100 cm kenmerkt zich aan de rechte, gegolfde of ronde openingen in de betonplaat. Ook wel een grootformaat van de grastegel en grasbetonblok. Deze doorgroeiplaten zijn bestand tegen zware belastingen door de constructieve wapening en tegelijkertijd waterdoorlatend door de openingen, waardoor de graspollen kunnen ontkiemen. Twee vliegen in één klap. Ten eerste een stevige ondergrond waarop het materieel kan schoonrijden, voordat deze de openbare weg opgaat. En ten tweede het behoudt van de groene omgeving; Gemeente tevreden en kweker tevreden.

 

GRASBETONPLATEN PLAATSEN

Het voordeel van grasbetonplaten is dat de alleen de bestaande grond gelijkmatig moet zijn. Dus de bestaande grond uitgraven en vlakmaken met lasergestuurd apparatuur is bij deze waterdoorlatende betonplaten al voldoende. Deze doorgroeiplaten plaatsen wij met een shovel in twee rijbanen parallel naast elkaar en worden vervolgens aangevuld met de vrijgekomen grond. Als laatste wordt het graszaad ingestrooid en het kavelpad kan bereden worden door het agrarisch materieel.

 

AANLEG KAVELPADEN DOOR DE KEIJ

Denkt u ook aan de groene omgeving of bent u verplicht rekening te houden met de ‘groene’  wet- en regelgeving? De Keij denkt graag met u mee in oplossingen, want grasbetonplaten zijn niet alleen ideaal voor kavelpaden. Denk ook maar aan ‘groene’ erfverhardingen, koepaden, parkeerplaatsen, standplaatsen, openbare ruimtes en parken. Daarnaast leveren wij het totaalpakket, zodat u één aanspreekpunt heeft voor het hele project. Wilt u meer weten over ‘groene’ betonplaat verhardingen of over de diensten van De Keij? Neem dan gerust contact op en bespreek uw wensen.