Een erfverharding met betonplaten is een uitkomst voor onverharde kavelpaden, toegangswegen, industrieterreinen, overdekte terreinen en sleufsilo’s. En denk ook aan de opslag van bulkgoederen. Daarnaast zijn betonplaten ideaal als tijdelijke verharding van bouwwegen of zelfs als ondergrond voor het bouwen een krattenbrug. Vijf jaar geleden zijn we benaderd door TU Delft voor het plaatsen van betonplaten als ondergrond voor de krattenbrug. Ook dit jaar heeft De Keij weer betonplaten gelegd en betonblokken geplaatst.

 

TIJDELIJKE VERHARDING

TU Delft heeft dit jaar de mogelijkheid om het record te verbreken met het bouwen van de Krattenbrug. Een krattenbrug moet volgens het regelement zonder hulpmiddelen volledig op eigen krachten blijven staan. Het record heeft TU Eindhoven met een overspanning van 26.69 meter die TU Delft met 30 meter wil terughalen. Om zo’n brug te kunnen bouwen zijn de voorbereidingen van essentieel belang. Zoals zij ook aangeven; De fundering van de brug is belangrijk, omdat zelfs de kleinste afwijkingen aan de ondergrond grote gevolgen kunnen hebben voor de krachten in de brug. De ondergrond moet dus nauwkeurig gelijkmatig en dragend zijn. Om dat te realiseren hebben zij allereerst een nauwkeurige zandbaan aan laten brengen en egaliseren. Vervolgens mocht De Keij betonplaten leggen als ondergrond en in een later stadium de megablokken plaatsen voor de ballast van de brug.

 

 

BETONPLATEN 200X200 CM

De Keijplaten die als tijdelijke terreinverharding dienen bij deze krattenbrug zijn in de afmeting 200x200x14 cm. Deze betonplaten zijn voorzien van een tegelstroeve toplaag, enkele wapening en maximale aslasten van 15 ton. De betonplaten zorgen samen met de onderbaan voor een nauwkeurig vlakke ondergrond waar veel gewicht op geplaatst kan worden. Op deze betonnen platen plaatst TU-Delft torens waarmee de brug goed tegen elkaar gedrukt staat. De torens bestaan uit bierkratten gevuld met flesjes en water en zijn van zwaar gewicht. De Keijplaten bieden voor de torens voldoende draagkracht.

 

MEGABLOKKEN 160X80X80 CM

Een aantal dagen later mocht De Keij megablokken plaatsen in de afmeting 160x80x80 cm. Deze betonblokken wegen 2400 kg per stuk. Door het hoge gewicht en de nokken op de betonnen blokken zijn er geen hechtmaterialen nodig voor stabiliteit en stevigheid. Vaak worden betonblokken gebruikt als scheidingswand of als indeling voor de opslag van bulkgoederen. Voor de krattenbrug gebruiken zij de betonnen blokken om tegen de brug aan te vijzelen. De betonblokken staan naast de torens met daartussen een vijzel, zodat de torens naar elkaar toe worden gedrukt. Het hoge gewicht van de betonblokken zorgt voor voldoende contragewicht, zodat alleen de brug verplaatst en niet de vijzels.

 

DE KEIJ BETONPLATEN

De Keij Betonplaten is gespecialiseerd in het aanleggen van erfverhardingen met betonplaten en Stelconplaten. Zij komen niet alleen betonplaten leggen, maar nemen ook de grondwerkzaamheden mee. Van ondergrond tot het leggen van betonplaten heeft u dan één aanspreekpunt voor het project. Zij egaliseren de onderbaan en brengen een puin- of zandbaan aan. Daarnaast denken zij ook aan de waterhuishouding van het terrein. Als laatste komen zij de betonplaten leveren en leggen met vrachtwagens voorzien van autolaadkraan en vacuüm hijssysteem. Ook voor een tijdelijke verharding heeft De Keij meerdere oplossingen. Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw terrein? Neem dan contact op en bespreek uw wensen!