Binnen heel Nederland heeft De Keij Betonplaten al vele kilometers toegangswegen aangelegd. Voor dit project hebben we geen toegangsweg in Nederland, maar in Engeland gerealiseerd. De kwekerij is te vinden in het noordwesten van Engeland; in het dorp Flamstead. Bij deze kweker mag De Keij het hele project uitvoeren, waarvan de eerste fase in september 2018 afgerond is. De tweede fase wordt in 2019 afgerond. Ook bij deze kweker wordt zijn kwekerij voorzien van een goede ondergrond en een strak liggende toegangsweg voor de containerteelt.

 

TOEGANGSWEG CONTAINERTEELT IN FLAMSTEAD

Naar aanleiding van een gerealiseerd project in Nederland, nam deze kweker contact met ons op in februari 2018. Hij wilde zijn kwekerij ook voorzien van een erfverharding met betonplaten. De eigenaar en zijn vrouw, samen met de manager binnendienst zijn in april 2018 naar Engeland gevlogen om de huidige situatie te bekijken. In Flamstead zijn de mogelijkheden besproken voor het realiseren van het totaalpakket voor een verhard toegangsweg.

 

ONDERGROND IN FLAMSTEAD

De bodemgrond in Engeland bestaat uit keien en kleiachtige gronden. In regenachtige tijden wordt deze bodemgrond flink drassig. Dit veroorzaakt problemen met het materieel wat door de kwekerij heen moet rijden. Een betonpad verhelpt het probleem.

Voor een gelijkmatig dragende ondergrond zijn de keien verwijderd en de bodemgrond vlak gemaakt. Na het vlak maken van de bodemgrond is er puinzand aangebracht en geëgaliseerd. Als laatste brengen we grof zand aan over de puinbaan. Het grove zand wordt nauwkeurig vlak gemaakt met een lasergestuurde machine, zodat er een nauwkeurig vlakke zandbaan ontstaat.

 

BETONPLATEN LEGGEN IN FLAMSTEAD

De toegangsweg in Flamstead betreft een helling van 10%. De Keij heeft de gebezemde (stroeve) betonplaten met de afmeting 200x200x14 cm, zonder hoeklijn, geadviseerd. Stroeve betonplaten bieden voor deze toegangsweg voldoende grip voor het materieel. Deze stroeve betonplaten zijn verscheept van Nederland naar Engeland en gelost door een vrachtwagen met een vacuüm hijssysteem. De betonplaten zijn vlakbij de toegangsweg gelost en gelegd met een shovel.

 

AFWERKING VAN TOEGANGSWEG CONTAINERTEELT OP EEN HELLING

De afwatering bij deze toegangsweg is van groot belang, omdat het veel regent in Engeland. De afwatering van deze toegangsweg heeft de kweker zelf verzorgt. Het aanbrengen van een drainagebuis in een grindbak, voorziet deze toegangsweg van een perfecte afwatering. De zijkanten van de toegangsweg zijn daarna aangevuld met de rotsachtige grond. Om de afwerking geheel compleet te maken zijn de naden tussen de betonplaten aangevuld met zand.

 

ADVIES VAN DE KEIJ

Wilt u een toegangsweg aanleggen met een stroeve toplaag? Stroeve betonplaten zijn sterk, bezitten een antislipstructuur en zijn gemakkelijk te verleggen. Wilt u meer informatie over het product of bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw project? Neem dan contact op met De Keij Betonplaten!