Deze website gebruikt analytische cookies om bezoekersstatistieken bij te houden.

De ondergrond moet aan de juiste voorwaarden voldoen om de basis voor een goede verharding te leggen. Als de ondergrond niet voldoende draagkracht heeft, krijgen de betonplaten onvoldoende steun. Hierdoor is er een grotere kans op het breken van de platen. Het aanbrengen van een zandbed met het juiste zand voorkomt dit probleem. Het aanbrengen van een zandbed is dus cruciaal bij het leggen van betonplaten. Daarbij moet u rekening houden welk zand u gebruikt. Verder heeft het zandbed een aantal eisen die ervoor zorgen dat de ondergrond voldoende draagkracht krijgt.

 

Zandbed als fundering

Om ervoor te zorgen dat de ondergrond de juiste draagkracht heeft adviseert De Keij om een zandbed aan te brengen. Een zandbed dient als fundering van het straatwerk en wordt dus op de bestaande bodem of ondergrond aangebracht. De fundering kan uit meerdere lagen zand bestaan. Al deze lagen samen worden het zandbed of zandbaan genoemd. De fundering dient dus als een dragende laag voor de toplaag. Een zandbed wordt gemaakt van grof zand, zoals drainagezand of brekerszand. De platen zetten zich namelijk beter af in grof zand. Daarnaast zorgt dit zand ervoor dat de waterhuishouding van de betonplaten goed is. De belangrijkste functie van het zandbed is het spreiden van de belasting en de lasten van al het gewicht dat over de betonplaten rijdt. Door het gewicht te spreiden worden blijvende vervorming zoals oneffenheden, onvlakheden en spoorvorming voorkomen.

Geëgaliseerde zandbaan | Project kwekerij Opheusden

 

Eisen zandbed

Een zandbed moet worden aangelegd op een geëgaliseerde ondergrond die vrij is van puin en andere obstakels. Op deze vlakke ondergrond wordt met lasergestuurde machines het zandbed aangelegd. In de bedrijfsvideo van De Keij ziet u precies hoe dit proces werkt. De Keij adviseert voor de juiste draagkracht een zandbaan van minimaal 10 cm. Bij het aanleggen van een zandbed moet er rekening gehouden worden met een goede waterhuishouding. Dit zorgt ervoor dat het (regen)water op de juiste manier wordt afgevoerd en het grondwater geen schade kan aanrichten aan de betonplaten. Voor een goede waterhuishouding binnen uw terrein, houden we bij De Keij rekening met:

  • een ondergrond die aangelegd is onder een afschot, zodat het regenwater op een goede manier afvoert,
  • een zandbaan geëgaliseerd door lasergestuurde apparatuur, waardoor er een nauwkeurig vlakke ondergrond ontstaat,
  • een zandbaan bestaande uit grove zand.

Als de ondergrond lager ligt dan het grondwater moet het zandbed extra dik worden gemaakt. Dit wordt de onderfundering genoemd. Voldoet de ondergrond aan deze eisen? Dan heeft u een gelijkmatig dragende ondergrond en kunnen de betonplaten gelegd worden. Tot slot moet er van tevoren goed worden nagedacht wat de maximale aslast van de betonplaten is. Aan de hand van de aslast worden de juiste betonplaten voor uw verharding gekozen. En aan de hand van deze betonplaten zorgt De Keij ervoor dat het zandbed de juiste draagkracht heeft. De Keij helpt u graag bij het uitvoeren van al uw grondwerk en adviseert u welke betonplaten of stelconplaten u het beste kunt gebruiken.

 

Contact De Keij

Heeft u specifieke vragen over grondwerken zoals het aanbrengen van een zandbed? Of vragen over het aanleggen van betonplaten of stelconplaten? De Keij staat voor u klaar om vragen te beantwoorden. Neem gerust contact met ons op of vul ons contactformulier in.

Onze laatste projecten

Contactinformatie

Matensestraat 61A
6669 CH Dodewaard
Nederland

Tel: 0488 44 33 24
E-mail: info@dekeij.nl

KvK: 11043248
BTW: NL167921812B01

© 2019 De Keij Betonplaten | Sitemap | Privacy Policy | Algemene voorwaarden

Website: Stylemaster