Deze website gebruikt analytische cookies om bezoekersstatistieken bij te houden.

De ondergrond moet aan de juiste voorwaarden voldoen om de basis voor een goede verharding te realiseren. Indien de ondergrond onvoldoende draagkracht biedt, bezitten de betonplaten onvoldoende steun voor de aslast. Hierdoor ontstaat er een grote kans op het breken van de betonnen platen. Het aanbrengen van een zandbed met het juiste zand voorkomt het probleem. Daarbij moet u rekening houden met de verschillende zandsoorten die er zijn. Niet alleen een juist zandbed, maar ook het vlakmaken van de ondergrond is van cruciaal belang. Er zijn dus verschillende eisen voor een goede ondergrond van betonplaten. In deze blog leest u meer over het aanbrengen van een zandbed.

 

ZANDBED ALS FUNDERING

Grondwerk StelconplatenOm ervoor te zorgen dat de ondergrond de juiste draagkracht heeft, adviseert De Keij om een zandbed aan te brengen. Een zandbed dient als fundering van de betonplaten en wordt op de bestaande bodem of ondergrond aangebracht. Het zandbed of zandbaan kan uit meerdere lagen zand bestaan, zoals drainagezand of brekerszand. De betonnen platen zetten zich beter af in grove zand. Daarnaast zorgt grove zand ervoor dat er een goede waterhuishouding aanwezig is voor uw terrein. De belangrijkste functie van het zandbed is het spreiden van de belasting dat over de betonplaten rijdt. Het spreiden van het totale gewicht voorkomt vervorming zoals oneffenheden en spoorvorming. De fundering, zandbed of zandbaan, dient dus als dragende toplaag voor de betonplaten.

 

AANBRENGEN ZANDBED

Het aanbrengen van een zandbed geschiedt op een geëgaliseerde ondergrond, welke vrij dient te zijn van puin en andere obstakels. Lasergestuurde machines zorgen ervoor dat de ondergrond op de millimeters nauwkeurig vlak gemaakt wordt. Ook het aanbrengen van een zandbed wordt met lasergestuurde machines aangelegd. In de bedrijfsvideo van De Keij ziet u een kort proces voor het realiseren van een terreinverharding. Naast het egaliseren van de ondergrond en aanbrengen van een zandbed, adviseert De Keij een zandbaan van minimaal 10 cm. Daarbij rekening houdend met een goede waterhuishouding van uw terrein.

 

AFWATERING

Een goede afwatering zorgt er namelijk voor dat het (regen)water op de juiste manier wordt afgevoerd. Daarnaast kan het grondwater geen schade aanrichten aan de betonplaten. Voor een goede waterhuishouding van uw terrein, houdt De Keij rekening met:

  • een ondergrond welke aangelegd dient te zijn onder afschot, zodat het regenwater op een goede manier wordt afgevoerd,
  • een zandbaan geëgaliseerd door lasergestuurd apparatuur, waardoor er een nauwkeurig vlakke ondergrond ontstaat,
  • een zandbaan bestaande uit grove zand.

Als de ondergrond lager ligt dan het grondwater moet het zandbed extra worden verstevigd. We noemen dit ook wel de onderfundering.

 

Betonplaten 2x2 met 7mm hellingrandASLAST BETONPLATEN

Tot slot is het van belang dat De Keij weet wat de maximale aslast van de betonplaten is. Aan de hand van de genoemde aslast adviseert De Keij de juiste betonplaten of Stelconplaten voor uw verharding. Daarnaast geven zij dan het juiste advies voor het aanbrengen van een zandbed met de juiste draagkracht.
Wilt u de werkzaamheden geheel uit handen geven? Geen probleem! De Keij verricht werkzaamheden van het egaliseren van de ondergrond tot het leggen van betonplaten! Zo heeft u één aanspreekpunt voor het realiseren van een betonnen verharding voor uw terrein.

 

CONTACT DE KEIJ BETONPLATEN

Heeft u specifieke vragen over grondwerken, zoals het aanbrengen van een zandbed? Of vragen over het aanleggen van betonplaten of Stelconplaten? De medewerkers bij De Keij staan voor u klaar om uw vragen te beantwoorden. Neem gerust contact met hen op of vul het contactformulier in!

© 2020 De Keij Betonplaten | Sitemap | Privacy Policy | Algemene voorwaarden

Website: Stylemaster